Vraag:
Welke wiskundigen stierven heel jong of op een tragische manier?
wythagoras
2015-11-27 23:08:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Toen ik voor het eerst aan deze vraag dacht, wilde ik vragen: Als je een wiskundige zijn resterende leven zou kunnen geven tot een gemiddelde leeftijd voor de tijd waarin hij leefde, wie zou je dan kiezen? Deze vraag is echter een beetje te subjectief voor SE. Dus besloot ik het aan te passen naar: Welke wiskundigen stierven heel jong of op een tragische manier?

Twee voor de hand liggende kandidaten zijn Galois en Abel. Ik heb er meer details over opgenomen in een antwoord. Maar ik zou graag willen weten of er meer voorbeelden zijn.

Ga gewoon naar http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/Indexes/_500_AD.html en kies binnen uw leeftijdscategorie. Ik heb gestemd om deze vraag af te sluiten: wat heeft het te maken met geschiedenis van de wetenschap of wiskunde?
Over de dood van [Alan Turing] (https://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing#Death) wordt nog steeds gedebatteerd, dus ik zal het niet als antwoord posten.
we hebben ook Thales
@GuyFsone U bedoelt Thales van Miletus, die volgens het [orakel van delphi] (https://en.wikipedia.org/wiki/Thales_of_Miletus) stierf in de 70, of een andere Thales?
Thales was niet jong natuurlijk stierf hij op een tragische manier
Ik stem om deze vraag af te sluiten als off-topic, want laten we proberen ons op het positieve te concentreren.
[Gustav Roch] (https://en.wikipedia.org/wiki/Gustav_Roch), bekend om zijn Riemann-Roch-stelling, stierf op 26-jarige leeftijd aan tuberculose, in 1866, slechts een paar maanden na de dood van Riemann.
Voor de _oldest_ wiskundigen, zie [hier] (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_centenarians_%28scientists_and_mathematicians%29)
Boltzmann was meer een wetenschapper dan een wiskundige, en hij was 62, maar hij pleegde zelfmoord
35 antwoorden:
#1
+37
Rieendstac
2017-07-16 16:11:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Maryam Mirzakhani, de eerste Iraanse en eerste vrouw die de Fields-medaille won, stierf in juli 2017 aan borstkanker. Ze was pas 40 jaar oud.

#2
+32
wythagoras
2015-11-27 23:08:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Évariste Galois (1811 - 1832), 20 jaar oud, kwam om in een duel. Hij staat bekend om de Galois-theorie en hij schreef zijn meest opmerkelijke resultaten op in de avond voor het duel. Je kunt ook meer informatie over hem vinden en waarom hij werd vermoord in deze vraag.

Niels Henrik Abel (1802 - 1829), 26 jaar oud, stierf aan tuberculose. Hij staat vooral bekend om het bewijzen van de Abel-Ruffini-stelling, die honderden jaren openstond, maar ook voor verschillende andere resultaten. Hij werd tijdens zijn leven echter nauwelijks herkend en daarom was hij erg arm. Hij stierf twee dagen voordat hij een brief kreeg dat hij was aangesteld als professor aan de Berlijnse universiteit.

+1. Als ik me herinner wat ik over Abel las in een populair-wetenschappelijk tijdschrift, hij was het grootste deel van zijn leven ziek geweest en zijn (middelbare school?) Leraar schreef "hij zal een groot wiskundige worden, als hij het overleeft."
#3
+29
Kushal Bhuyan
2015-11-27 23:36:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Srinivasa Ramanujan (1887 - 1920) stierf op de leeftijd van $ 32 $, volgens Wikipedia was de oorzaak:

Een analyse uit 1994 van Ramanujan's medische dossiers en symptomen door Dr. D.A.B. Young concludeerde dat het veel waarschijnlijker was dat hij leveramoebiasis had, een parasitaire infectie van de lever die wijdverspreid was in Madras, waar Ramanujan tijd had doorgebracht. Hij had twee episodes van dysenterie voordat hij India verliet. Als dysenterie niet goed wordt behandeld, kan het jarenlang sluimeren en leiden tot hepatische amoebiasis, een ziekte die moeilijk te diagnosticeren is, maar eenmaal gediagnosticeerd snel genezen.

@Feeds Tuberculose is de traditionele verklaring, omdat Ramanujan het daadwerkelijk opliep en tijd doorbracht in een tbc-ziekenhuis voordat hij terugkeerde naar India. _ [The Man who Knew Infinity] (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Man_Who_Knew_Infinity) _ is een geweldige read.
#4
+24
ShreevatsaR
2017-08-20 12:09:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bernhard Riemann (1826–1866) stierf op 39-jarige leeftijd. Het volgende parafraserend van Wikipedia:

Als zoon van een arme predikant schreef hij zich op 19-jarige leeftijd in om de Universiteit van Göttingen om een ​​graad in theologie te behalen. Daar spoorde Gauss hem aan om wiskundige te worden. Toen hij 31 was, werd geprobeerd hem te promoveren tot buitengewoon hoogleraar. Toen hij 33 was, stierf Dirichlet en werd hij hoofd van de afdeling wiskunde.

Hij staat bekend om de Riemann-meetkunde (Riemann-oppervlakken enz.), De Riemann-integraal (de eerste rigoureuze formulering van de integraal). , een van de meest invloedrijke artikelen in de analytische getaltheorie, waarin hij de Riemann-hypothese formuleerde, en een paar andere dingen.

In 1866 de duitse oorlog brak uit. De legers van Pruisen en Hannover kwamen in Göttingen met elkaar in botsing. Riemann vluchtte de stad uit. In Italië stierf hij aan tuberculose. (De oorlog duurde iets meer dan twee maanden, van juni tot augustus 1866.) Hij was 39. Veel van zijn niet-gepubliceerde werk ging verloren.

#5
+22
Gerald Edgar
2015-11-28 08:34:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Michail Yakovlevich Suslin (1894-1919). Bekend van "Suslin sets" en de "Suslin hypothese". Hij stierf aan tyfus na de Russische revolutie. Hij was 25. LINK

Ik las onlangs een zeer interessant boek Naming Infinity over de school voor wiskunde in Moskou.

#6
+20
Nicola Ciccoli
2015-11-30 22:05:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Eugenio Elia Levi (1883-1917), degene van de decompositie van Levi in ​​Lie-algebra's, werd gedood tijdens de Eerste Wereldoorlog waaraan hij als vrijwilliger deelnam. Er wordt vaak gezegd dat zijn vroege dood een rol speelde in de Italiaanse school voor meetkunde, waardoor het onderwerp van Lie-algebra's en Lie-groepen grotendeels onontgonnen bleef.

Andreas Floer (1956-1991) die introduceerde wat tegenwoordig Floer wordt genoemd homologie, ICM plenaire spreker in 1990, pleegde zelfmoord op 34-jarige leeftijd. Hij opende een geheel nieuw onderwerp (symplectische topologie) en in feite spreekt de lijst van posthomous paper op zich.

#7
+19
mau
2017-06-18 20:08:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Frank Ramsey stierf vóór zijn 27e verjaardag. Hij begon met de Ramsey-theorie, een zeer actief veld in de wiskunde.

#8
+18
Reinstate Monica
2015-11-30 07:38:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gotthold Eisenstein is een klassiek voorbeeld. Deze wonderbaarlijke jonge wiskundige werd door niemand minder dan Gauss zelf in hoog aanzien gehouden, en hij werd ook aangemoedigd en gesteund door Jacobi en Kummer. Hij werkte in de getaltheorie en -analyse en publiceerde bijvoorbeeld bewijzen over de wetten van kwadratische, kubieke en quartische wederkerigheid. Hij leed echter altijd aan een slechte gezondheid en stierf op 29-jarige leeftijd aan tuberculose.

Pavel Urysohn, bekend om zijn gelijknamige Metrization Theorem en ook gelijknamige Lemma. Hij stierf op 26-jarige leeftijd bij een verdrinkingsongeval voor de kust van Bretagne, Frankrijk. Hij deed fundamenteel werk in het toen opkomende gebied van de puntverzameltopologie.

"Niemand minder dan Gauss" klinkt een beetje ambivalent. Eisenstein stond ook in hoog aanzien bij anderen, bijvoorbeeld door Leopold Kronecker: "mijn overleden vriend, de beroemde wiskundige Eisenstein" (Kronecker in zijn laatste lezing 1891).
#9
+18
uhoh
2017-07-18 11:34:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Yutaka Taniyama was een opmerkelijke Japanse wiskundige die bekend stond om het vermoeden van Taniyama-Shimura of Taniyama-Shimura-Weil, waarnaar nu wordt verwezen als de modulariteitsstelling die 'stelt dat elliptische krommen over het gebied van rationale getallen zijn gerelateerd aan modulaire vormen. "

Bewijs van een significant speciaal geval van de modulariteitsstelling (voor semistabiele elliptische krommen) was een essentieel onderdeel van het bewijs van laatste stelling van Fermat.

Van hier:.

Op 17 november 1958 pleegde Taniyama zelfmoord. Hij liet een briefje achter waarin hij uitlegde hoe ver hij was gekomen met zijn onderwijstaken, en verontschuldigde zich bij zijn collega's voor de problemen die hij hen veroorzaakte. Zijn raadselachtige zelfmoordbrief luidde:

" Tot gisteren was ik niet van plan mezelf te doden. Maar meer dan enkelen moeten hebben gemerkt dat ik de laatste tijd zowel lichamelijk als geestelijk moe ben. oorzaak van mijn zelfmoord, ik begrijp het zelf niet helemaal, maar het is niet het resultaat van een bepaald incident, noch van een specifieke kwestie. Mag ik alleen maar zeggen, ik ben in de gemoedstoestand dat ik het vertrouwen in mijn toekomst heb verloren . Er kan iemand zijn voor wie mijn zelfmoord tot op zekere hoogte lastig zal zijn of een klap zal zijn. Ik hoop oprecht dat dit incident geen donkere schaduw zal werpen over de toekomst van die persoon. Ik kan in ieder geval niet ontkennen dat dit een soort incident is. van verraad, maar excuseer het als mijn laatste daad op mijn eigen manier, aangezien ik mijn hele leven op mijn eigen manier heb gewerkt. "

Oh, heel triest zelfs ... erger nog, zijn verloofde pleegde later twee maanden na zijn dood zelfmoord :(
#10
+16
AntL
2017-06-13 21:46:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jacques Herbrand (1908-1931) stierf et 23 jaar bij een ongeval tijdens een bergexcursie. Hij maakte fundamentele werken in logica.

#11
+15
Anton Petrunin
2015-11-30 00:31:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Joseph Liberman werd op 23-jarige leeftijd tijdens WO II om het leven gebracht. Hij verdedigde zijn proefschrift tijdens een korte vakantie in Leningrad. Het idee in zijn proefschrift is een van de meest vruchtbare in vergelijkende geometrie, die verder werd ontwikkeld door de school van Alexandrov.

#12
+14
user4894
2017-06-13 06:49:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Felix Hausdorff, zijn vrouw en de zus van zijn vrouw pleegden in 1942 zelfmoord nadat ze naar een nazi-vernietigingskamp waren gestuurd. Hij was toen 74, maar zijn dood is zeker tragisch. Wikipedia

Ik denk dat sterven op 74-jarige leeftijd dit buiten de geest van de vraag maakt, maar als je je op tragiek wilt concentreren, denk dan ook aan Karel de Leeuw.
@KCd OP zei jong of tragisch, ik nam dat als het inclusief of. Ik herinner me de zaak De Leeuw nog, hij werd doodgeknuppeld door zijn afstudeerder.
@KCD Inderdaad, zelfs een exclusieve of zou nog voldoende zijn om dit antwoord te laten tellen.
@silvascientist zeker, maar terwijl ik dit schrijf, gaat elk ander antwoord over iemand die jong stierf (tragisch of niet tragisch). Daarom maakte ik mijn opmerking.
#13
+13
Gerry Myerson
2017-09-19 04:44:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

" Deze pagina bevat een verzameling wiskundigen die zijn overleden onder ongelukkige of ongeschikte omstandigheden."

Enkele van degenen die nog niet in eerdere antwoorden zijn genoemd, zijn
Vladimir Markov, 1871-1897 (25, tuberculose)
René Gâteaux, 1889-1914 (25, omgekomen in de strijd tijdens WOI) Stanisław Saks, 1897-1942 (44, vermoord door de Gestapo)
Dénes Kőnig, 1884-1944 (60, zelfmoord na Hongaarse nazi-coup)
Dmitri Egorov, 1869-1931 (61, uithongering tijdens honger strike)
Archimedes, 287-212 (75, gedood)

Laten we Hypatia en Hippasus toevoegen (hoewel we hier in de legende afdwalen).

In een voetnoot op pagina 4 van Wiskundigen die uit nazi-Duitsland vluchten, noemt auteur Reinhard Siegmund-Schultze meer dan twee dozijn wiskundigen die door de nazi's zijn vermoord.

EDIT: ik moet ook Walter Koppelman noemen, vermoord door een afgestudeerde student aan Penn in 1970.

#14
+11
José Carlos Santos
2017-09-16 13:48:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Oswald Teichmüller (1913-1943), was een begenadigd Duitse wiskundige die onder meer aan Riemann-oppervlakken werkte. Hij was ook een toegewijde nazi, die zich vrijwillig aanmeldde voor de strijd aan het oostfront en in september 1943 sneuvelde.

#15
+11
Oiler
2017-07-18 22:02:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Heinrich Kornblum bewees voor zijn proefschrift een analoog aan de stelling van Dirichlet over rekenkundige progressies in de setting van polynoomringen over eindige velden. Helaas werd hij geroepen om te vechten in WO I en stierf in de strijd. Zijn adviseur, Edmund Landau, kreeg de taak het werk van zijn student te typen en te publiceren. Een bron vind je in Getaltheorie in Functievelden van Rosen.

#16
+11
Otto
2017-06-13 02:33:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Raymond E. Paley (7 januari 1907 - 7 april 1933) voldoet aan beide voorwaarden die in de vraag worden gesteld. Hij stierf jong, met 26 jaar, net nadat hij zijn samenwerking met Wiener was begonnen (zie Paley-Wiener integraal), en op een tragische manier. Hij werd namelijk gedood door een lawine, terwijl zijn dood werd gezien door metgezellen lager op de berghelling.

Bron: Wikipedia

#17
+10
Watson
2018-05-24 03:08:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gustav Roch, bekend om zijn Riemann-Roch-stelling, stierf op 26-jarige leeftijd aan tuberculose, in 1866, slechts een paar maanden na de dood van Riemann.

Wolfgang Döblin, geïnteresseerd in waarschijnlijkheidstheorie, en met Maurice Fréchet als doctoraal adviseur, pleegde zelfmoord op 25-jarige leeftijd.

We kunnen ook de naam geven van [Maurice Audin] (https://en.wikipedia.org/wiki/Maurice_Audin), overleden op 25-jarige leeftijd.
In _Algebraic Number Theory_ vermeldt Neukirch dat Takuro Shintani op een tragische manier stierf op 37-jarige leeftijd ...
Het verhaal van Boris Weisfeiler is ook het vermelden waard ...
Dichter bij ons zijn er Rufus Bowen (overleden op 31) en Alexey Zykin (overleden op 33-jarige leeftijd bij een duikongeval).
#18
+8
Otto
2017-06-12 18:41:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ludwig Scheeffer (1859-1885) was een begenadigd wiskundige. Met 25 werd hij Privaatdozent in München. Hij stierf met slechts 26 jaar. Al in 1884, slechts 10 jaar na de uitvinding van de verzamelingenleer en lang voor de doorbraak ervan in 1891, schreef hij in een Acta Mathematica-artikel over verzamelingen van de eerste kardinaliteit. Georg Cantor schreef een overlijdensbericht dat wordt herdrukt in zijn verzamelde artikelen, pp. 368f.

#19
+8
Rieendstac
2017-10-13 21:18:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vladimir Voevodsky stierf op 30 september 2017 op 51-jarige leeftijd. Hij won de Fields-medaille in 2002 (vanwege het bewijs van het vermoeden van Milnor)

Ook opmerkelijk voor baanbrekende univalente grondslagen van de wiskunde
#20
+7
Rieendstac
2017-07-28 00:50:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mukremin Nesheli.

Hij was een jonge Turkse wiskundige. Hij had zulke sterke wiskundige vaardigheden dat de Canadese wiskundige Langlands hem onmiddellijk herkende en Langlands wilde hem uitnodigen voor de Yale University. Maar Mukremin was links en werd vermoord door een rechtse groepering in Turkije. Dit verhaal doet me altijd denken aan Evariste Galois.

Interessant en intrigerend verhaal, het deed me hem opzoeken in Google, maar het leverde heel weinig op. Kunt u wat meer vertellen over het verhaal, ik weet heel weinig van de Turkse politiek.
In de jaren '70 en '80 waren er in Turkije trieste gebeurtenissen tussen rechts en links en duizenden jonge mensen stierven tijdens deze gebeurtenissen. U kunt algemene informatie krijgen via deze link: https://en.wikipedia.org/wiki/Political_violence_in_Turkey_(1976%E2%80%9380) Ik las over de Mukremin in een van de artikelen die Langlands in het Turks heeft geschreven. Voor dit artikel: https://publications.ias.edu/sites/default/files/Robert%20Langlands'tan%20Tu%CC%88rk%20Okurlar%C4%B1na%20Mektup_0.pdf
#21
+7
chaokl
2019-03-05 01:10:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Lu Jiaxi (1935 - 1983) was een autodidactische Chinese wiskundige die een groot probleem in de combinatorische ontwerptheorie oploste. Hij werd geboren in een arm gezin en zijn vader stierf toen hij op de middelbare school zat. Hij werkte een aantal jaren in de fabriek, studeerde zelf en ging naar de universiteit met als hoofdvak natuurkunde.

Gefascineerd door het Kirkman's schoolmeisjesprobleem, studeerde hij zelf wiskunde en loste een algemene versie van het probleem op. begin jaren zestig, en hij schreef er een paper over. Omdat hij echter natuurkundeleraar was op een middelbare school in een afgelegen stad, werd zijn paper afgewezen door Chinese wiskundetijdschriften en begon de Culturele Revolutie. Na de Culturele Revolutie ontdekte hij dat hetzelfde probleem later werd opgelost en in 1971 werd gepubliceerd door Ray-Chaudhuri en RM Wilson.

Hij richtte zijn aandacht op het probleem van het bestaan ​​van grote sets van onsamenhangende Steiner triple systemen, die op dat moment erg open was. Als leraar op school kon hij alleen 's avonds aan het probleem werken. Zijn gezondheid was slecht door zwaar werk en armoede. Hij loste het probleem op en legde het voor aan Journal of Combinatorial Theory, serie A. Het tijdschrift publiceerde de eerste drie van zijn artikelen in maart 1983, toen ontdekten de Chinese wiskundigen hem. Tragisch genoeg haastte hij zich na het bijwonen van de algemene conferentie van de Chinese Mathematical Society in oktober van dat jaar naar huis, en diezelfde avond na zijn aankomst kreeg hij een hartaanval en stierf, terwijl hij de zevende krant achterliet die het laatste deel van zijn bewijs was onvoltooid. De president van de Universiteit van Toronto schreef een brief aan de directeur van zijn school met het verzoek Lu Jiaxi over te dragen naar een universiteit, maar het was te laat.

#22
+6
Sharky
2017-08-30 09:46:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

James Gregory stierf ook heel jong. Hij ontdekte de basisideeën van Calc op dezelfde tijd dat Newton deed ... hij stierf op 36-jarige leeftijd slechts 1 jaar na het aanvaarden van een baan aan de Universiteit van Edinburgh

#23
+6
Vatsal Limbachia
2019-04-07 22:52:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

C P Ramanujam , een Indiase wiskundige, niet te verwarren met Srinivasa Ramanujan, iemand die samenwerkte met GH Hardy.

Ramanujam's prestaties op de middelbare school waren uitstekend en hij had laten zien dat hij buitengewoon begaafd was, dus ging hij met hoge verwachtingen naar het Loyola College. Hij zette zijn interesse in scheikunde voort, maar het was wiskunde waarin hij zich specialiseerde en wiskundige honours behaalde na het behalen van zijn Intermediate-kwalificatie. Hij kreeg een B.A. cum laude in de wiskunde in 1957, maar, vreemd genoeg voor zo'n uitstekende student, behaalde hij slechts een tweede klas diploma. Dit kan het gevolg zijn geweest van het feit dat hij op zo'n jonge leeftijd aan zijn universitaire opleiding begon voordat hij er echt klaar voor was, want de tweede klas weerspiegelde op geen enkele manier zijn opmerkelijke wiskundige vaardigheden. Aan de andere kant kan het het gevolg zijn van een gebrek aan geloof in zichzelf, dat Ramanujam zijn hele leven heeft gekweld.

Ramanujam had het gevoel dat hij niet had wat nodig was om de grote wiskundeproblemen op te lossen, en hij had geen wens om kleine routineproblemen op te lossen. Nogmaals, net als bij zijn niet-gegradueerde opleiding, lijkt het eerder een psychologisch probleem dan een wiskundig probleem, maar voor Ramanujam was het een heel reëel probleem en hij raakte steeds meer gefrustreerd.

Mumford schrijft

Het was een stimulerende ervaring om C P Ramanujam te kennen en samen te werken. Hij hield van wiskunde en stond altijd klaar om een ​​nieuwe draad op te pakken of een oude met aanstekelijk enthousiasme na te jagen. Hij was evenzeer bereid om een ​​probleem te bespreken met een eerstejaars student of een collega, om een ​​elementair punt door te werken of om een ​​diep probleem te doorgronden. Aan de andere kant had hij hoge eisen. Hij voelde dat de geest van de wiskunde van hem niet alleen routinematige ontwikkelingen eiste, maar ook de juiste stelling voor een bepaald onderwerp. Hij werd soms gekweld door deze hoge normen, maar achteraf is het ons duidelijk hoe vaak hij erin is geslaagd om onze kennis te vergroten, zowel nieuwe, mooie als met een echt originele stempel.

Terug in India na zijn jaar aan de Universiteit van Warwick, vroeg Ramanujam om een ​​hoogleraarschap aan het Tata Institute, maar hij was gevestigd in Bangalore, waar een nieuwe tak werd opgericht die zich bezighield met toepassingen van wiskunde. Dit was overeengekomen en hij doceerde analyse in Bangalore, maar, opnieuw in de diepten van depressie veroorzaakt door zijn ziekte, probeerde hij opnieuw het instituut te verlaten en een universitaire docentschap te krijgen. In afwachting van een aanbod van een dergelijke post van het Indian Institute in Simla, maakte hij een einde aan zijn leven met een overdosis barbituraten.

#24
+5
AYX.CLDR
2019-01-04 08:37:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

https://www.realclearscience.com/blog/2015/02/mathematicians_die_in_horrible_ways.html verwijst naar de lijst van Kellen Myers en is een voorbeeld van:

Of wat dacht je van de Oostenrijkse Amerikaanse wiskundige Kurt Gödel? Door sommigen beschouwd als een even invloedrijke logicus en filosoof als Aristoteles, bezweek hij helaas later in zijn leven aan verlammende paranoia. Toen hij in de zestig was, raakte hij ervan overtuigd dat zijn eten werd vergiftigd en vertrouwde hij alleen op het koken van zijn vrouw Adele. Toen ze in 1977 zes maanden in het ziekenhuis werd opgenomen, weigerde Gödel te eten en stierf vervolgens van de honger.

https://www.usatoday.com/story/tech/2015 / 03/08 / mathematician-death / 24605901 / illustreert met:

Er zijn Alan Turing en Dénes Konig, die beiden zelfmoord pleegden.

Wikipedia geeft details over Kőnigs rationele zelfmoord:

Na de bezetting van Hongarije door de nazi's werkte hij om vervolgde wiskundigen te helpen. Op 15 oktober 1944 nam de Nationaal-Socialistische Pijlkruisers het land over. Dagen later, op 19 oktober 1944, pleegde hij zelfmoord om aan vervolging door de nazi's als Hongaarse jood te ontkomen. [1]

#25
+4
Gerald Edgar
2019-04-08 18:24:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Felix Hausdorff LINK
Dit is niet "erg jong", maar het is nog steeds tragisch.

Hausdorff was een Duits-Joodse wiskundige. Hij staat ook bekend om zijn werk in astronomie, filosofie en zelfs literatuur (onder het pseudoniem "Paul Mongré"). Toen de nazi's in Duitsland aan de macht kwamen, ging Hausdorff met pensioen en mocht hij in zijn huis in Bonn blijven. Lange tijd negeerde de nazi-regering hem, in plaats daarvan concentreerde ze zich op het zuiveren van actieve joodse academici.

Maar uiteindelijk hoorde Hausdorff in 1942 dat ze hem naar een kamp kwamen deporteren. Felix, zijn vrouw en de zus van zijn vrouw pleegden zelfmoord door barbituraten te nemen. Hij was 73.

#26
+4
Rodrigo de Azevedo
2018-05-16 13:19:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

André-Louis Cholesky (1875-1918) sneuvelde tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog:

Cholesky stierf door verwondingen opgelopen op het slagveld op 31 augustus 1918 om 5 uur 's ochtends in Noord-Frankrijk. Na zijn dood publiceerde een van zijn collega-officieren, commandant Benoit, Cholesky's methode voor het berekenen van oplossingen voor de normaalvergelijkingen voor enkele kleinste-kwadratengegevensaanpassingsproblemen in Opmerking over een methode voor het oplossen van normale vergelijkingen door de toepassing van de methode van de kleinste kwadraten tot een stelsel van lineaire vergelijkingen in aantal kleiner dan dat van de onbekenden. Toepassing van de methode op de oplossing van een gedefinieerd systeem van lineaire vergelijkingen , gepubliceerd in het Bulletin Géodesique in 1924.

#27
+4
Count Iblis
2019-02-20 15:55:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Oded Schramm stierf op 46-jarige leeftijd bij een klimongeval. Hij is vooral bekend vanwege zijn werk aan de evolutie van Schramm – Loewner. Hij heeft ook bijgedragen aan Wikipedia.

#28
+4
Hollis Williams
2019-08-14 23:37:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Roger Cotes, een tijdgenoot van Newton en vooral bekend van de Newton-Cotes-kwadratuurregels in numerieke integratie, stierf aan koorts toen hij slechts 33 jaar oud was.

Newton zei zogenaamd over zijn dood 'If he had geleefd we zouden iets hebben geweten ': dit is buitengewoon veel lof aangezien Newton over het algemeen niet geneigd was om het werk of het intellect van anderen te prijzen.

Zie dit vorige antwoord: https://hsm.stackexchange.com/a/9813/229
#29
+3
Frank from Frankfurt
2019-02-20 19:45:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Archimedes van Syracuse (287 - 212 v.Chr.) stierf in een tragische episode van de Tweede Punische Oorlog tussen Rome en Carthago. Hij was toen al 75 jaar oud.

Syracuse was een belangrijke Griekse kolonie op het eiland Sicilië met goede relaties met Rome. Tijdens de Tweede Punische Oorlog kwam Syracuse echter onder een lange Romeinse belegering terecht. Een van de redenen voor de lange belegering was de vindingrijkheid van Archimedes.

Ten slotte viel de stad en werd Archimedes gedood door een boze Romeinse soldaat omdat hij zijn geometrische studies niet wilde onderbreken. Zijn vermeende laatste woorden waren:

"Noli turbare circulos meos" ( "Stoor mijn kringen niet!" )

#30
+3
jmite
2019-04-08 09:25:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er zijn een paar opmerkelijke uit Computer Science and Logic:

  • Alan Turing stierf (beroemd) op 41-jarige leeftijd, hoogstwaarschijnlijk als gevolg van zelfmoord door mentale problemen veroorzaakt door oestrogeen dat hij was gedwongen te nemen
  • Gerhard Genzen stierf op 45-jarige leeftijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn dood wordt niet altijd als een tragedie gezien, aangezien hij vocht voor de nazi's. Maar hij vond zowel natuurlijke aftrek als sequent-calculus uit en was enorm fundamenteel in de studie van logica.
  • Kurt Gödel was niet jong (71), maar hij leed aan een extreme psychische aandoening, dus zijn dood was tragisch . Hij stierf toen zijn vrouw in het ziekenhuis werd opgenomen en hij weigerde voedsel te eten, uit angst dat anderen hem zouden vergiftigen.
#31
+1
Rodrigo de Azevedo
2020-04-17 15:57:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mojżesz Presburger was een van de slachtoffers van de Holocaust.

#32
+1
user6530
2020-04-26 03:44:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Renato Caccioppoli pleegde zelfmoord op 55-jarige leeftijd, voornamelijk vanwege zijn teleurstellingen over de politiek. Hij staat bekend om zijn werk op het gebied van functionele analyse. integrazione degli insiemi dimensione orientati) Hij was een neef van de Russische revolutionair Michail Bakoenin, hij werd ook gearresteerd vanwege zijn antifascisme. Zijn leven (en dood) worden geportretteerd in de film Death of a Neapolitan Mathematician van het Filmfestival van Venetië.

#33
  0
Alexandre Eremenko
2019-11-22 08:23:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De lijst is al te lang en kan veel langer worden gemaakt, dus laat me verwijzen naar twee lijsten in plaats van individuele personen te noemen.

Het boek van A. Goodman, Univalent functions, vol. II (Mariner Publishing Co., Inc., Tampa, FL, 1983, MR0704184) heeft een appendix met een lange lijst van wiskundigen die het slachtoffer zijn van het naziregime in Europa. Ze stierven zeker niet allemaal jong, maar ze stierven ongetwijfeld op een tragische manier.

Er is ook een (onvolledige) lijst op Wikipedia van wiskundigen die zelfmoord hebben gepleegd https: // en. wikipedia.org/wiki/Category:Mathematicians_who_committed_suicide.

#34
  0
Rodrigo de Azevedo
2020-04-23 00:00:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Aleksandr Mikhailovich Lyapunov (Александр Михайлович Ляпунов) pleegde zelfmoord:

In 1917 verliet Lyapunov Sint-Petersburg om te gaan werken aan de universiteit van Odessa, op de Zwarte Zeekust. Hij gaf les aan de universiteit, maar in het voorjaar van 1918 begon de gezondheid van zijn vrouw snel te verslechteren. Natalia Rafailovna leed aan een vorm van tuberculose en Lyapunov was enorm gestoord toen ze zag dat haar gezondheid achteruitging. Op 31 oktober 1918 stierf de vrouw van Lyapunov en later die dag schoot Lyapunov zichzelf neer. Hij stierf drie dagen later in het ziekenhuis.

#35
  0
Mozibur Ullah
2020-05-23 18:40:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Matvei Petrovich Bronstein was een theoretisch natuurkundige uit het Sovjettijdperk die in de nacht van 6 augustus werd gearresteerd tijdens de Grote Terreur van Stalins. Zijn misdaad was om in het communisme te geloven, maar niet in het stalinisme. Hij was slechts dertig jaar oud en werd enkele maanden later, in februari 1938, geëxecuteerd in een gevangenis in Leningrad. In feite wist hij op het moment van zijn arrestatie al dat hij werd geobserveerd door het veiligheidsapparaat van Stalins. Zijn vrouw, Lydia Chukovskaya, kreeg eindelijk toestemming om het inquisitiedossier van haar man in te zien in 1990 na de ineenstorting van het Sovjetregime. Op het moment van zijn arrestatie kreeg ze te horen dat hij voor tien jaar zonder recht op correspondentie was veroordeeld tot een werkkamp. In zijn dossier vond ze het arrestatiebevel uitgevaardigd door de staatsveiligheidsdienst van Kiev op 5 augustus, er stond:

M. P. Bronstein die probeert aan arrestatie te ontsnappen, moet worden vastgehouden voor een actieve betrokkenheid van een contrarevolutionaire organisatie in Leningrad.

Ze waren vrienden van Andrei Sacharov, een natuurkundige die betrokken was bij het Sovjet-kernwapenprogramma en later bekend stond om zijn pleitbezorgers voor burgerlijke vrijheden en hervormingen in de Sovjet-Unie. Hij won zelfs de Nobelprijs voor de vrede voor zijn inspanningen en de Sacharovprijs wordt naar hem vernoemd en wordt jaarlijks door het Europees Parlement uitgereikt aan mensen en organisaties die zich inzetten voor mensenrechten en vrijheden.

Bronstein behoort tot een van de eerste pioniers van kwantumzwaartekracht. Landau had beweerd dat het Heisenberg-onzekerheidsprincipe de realiteit van het elektromagnetische veld in twijfel trok doordat het niet met willekeurige precisie kon worden onderzocht. Bronstein toonde aan dat de analyse van Landaus onjuist was door aan te tonen dat het zo kon worden onderzocht door een willekeurig groot meetapparaat, maar hij toonde aan dat er een kwantumgrens was als het ging om de zwaartekracht en deze limiet werd het grootst wanneer deeltjes naderden wat nu de Planck massa. Dit is de energieschaal waarop kwantumzwaartekrachteffecten zich naar verwachting manifesteren.

Bronstein was natuurlijk niet de enige natuurkundige die leed onder Stalins handen. Volgens Gennady Gorelik, zijn biograaf, werden tegelijkertijd twee andere getalenteerde natuurkundigen gearresteerd: Alexander Witt uit Moskou en Semen Shubin uit Sverdlosk. Ze werden veroordeeld tot respectievelijk vijf en acht jaar dwangarbeid. Ze stierven ook allebei in de winter van 1938 in de Kolyma.

Je kunt je voorstellen dat deze voorbeelden vele malen kunnen worden vermenigvuldigd.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...